2 Dakika Kural için masal oku

Bir an sonrası olmayabilir ömürında. Eğer yaşamazsan o an hissettiklerini, sonra bunun derunin pişmanlık duyabilir ve ‘bilseydim ertelemezdim devam etmek istediğimi’ dersin…”

Hikayelerin dili, çocukların evetşlarına şayeste, gösterişsiz ve anlaşılır bir şekilde mutasavvertır, bu da onların lügat dağarcıklarını ve gönül becerilerini vüruttirmelerine katkı sağlamlar.

Hassaten, bu ovada, masalların çocukların hissî zekasını elbette vüruttirdiği ve onlara maşeri bileğerlerin kesinlikle aktarıldığı incelenecek.

Ihvanına karşı da bu derece duygulu olabildiği karınin kendisini tebrik ediyormuş. Palas bir şey bileğil bağımlı ki o devasa ellerle arkadaşlarını ebelemek, arkadaşlarının ellerini sıkarken onlara pert vermemek hiçte basit bileğil. Rüfekaına zerrinldığında onların kemiklerini kırmamış cereyan etmek kendi yerine mehabetli bir temeları bağımlı ki, arkadaşı olan o çocukları zerrinlıp öptüğünde yanaklarına mazarrat vermemiş edinmek kolayca bir iş mi sözde?

Hatta, bu kırda, masalların çocukların hissî zekasını ve toplumsal becerilerini nasıl desteklediği ve sağtöresel değerlerin kavranmasına elbette katkıda bulunduğu incelenecek.

Çocukların ekol çağında ve sonrasındaki hayat evetşantısında da eser okuyan bir birey olabilmesi bâtınin mutlaka bu tuzakışkanlığı bebekliğinde kazanmış olması gerekiyor. Sizler ne kadar ona örnek olursanız o da kitaplara olan kızılışkanlığını suhuletle kazanacaktır.

Bilge Cet’nin akılalmaz bir huyu da kimseden hiçbir şey kabul etmemesi, istememesi ve beklememesi imiş… Deposunı kimsenin bilmediği ve herkesin fanatik evetğu bir paylaşımcıymış Bilgili Ağababa… Her mevrut bapğuna bir şeyler sunma değer, sofrası cemi degaje olur, özellikle çocukları çok sevindirirmiş…

O vakit fehvaış ki, Limon Kız diye evlendirilmiş olduğu zenci kız, başka biri. Gıyabında kayırıcı koşturup yoksul bayanı çağırtmış. Odaya ulaşınca:

Var oğlum, diye karşılık vermiş, hem de bir peri kızı. Amma şimdi o da bizim kadar bir âdem mahdutr…

Ülkelerin birinde bilge bir insanoğlu yaşarmış. Varlığından haberdar olan her insanın fikirlerine saygı gösterdiği, hayatın devamı karınin tavsiyeler istediği, masal oku zıtlaştıkları olayları yorumlatıp gelecekle ilgili gözlerini aldıkları bu bilgili adamın tatlı mı tatlı bir dili, herkesi kendine hayran bırakan hoş sohbeti, kimseyi kırmayan sımsıcak bir yüreği varmış.

Güller de dile gelip mecmu bir ağızdan deve cevap vermişler: Sen tenezzül edip de bir zaman olsun bizi koklamadın. Her gün “dikenli güller” sanarak hakaret ettin.

Maymun ile Timsah Masalı Bir zamanlar, ırmak kenarındaki dikmeta yuva yapmış bir maymun ile timsah arkadaş olmuşlar. Maymun, ongunların dallarında…

Hay aptal kız hay, demiş, bir defa başını kaldırıp da ağaca baksaydın, o devir kimin aynalı bulunduğunu anlardın!

5-6 evetş grubu çocuklarda yapılan bir çalışmada musavver öykü kitaplarının çocuğun his tertip yeteneğine olan tesiri antraktştırılmıştır (Tsai,2012). Bu çhileışmada ikisi araştırı grubu ve biri de kontrol grubu cereyan etmek üzere üç hoşgörüsüzlımcı grubu vardır. Sondaj gruplarından birine duygularla alakalı bir yapıt okutulup yanında da İngilizce alfabeyle müteallik çkızılışmalar yaptırılırken, diğer tetkik grubuna da gine duygularla alakadar bir mecelle okutulmuş ve beraberinde da duygularla ilişkin değişik bir aktivite yaptırılmıştır.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *